Hrajeme si s ohněm? Proti-imigrantské nálady se staly inkubátorem neonacismu

20. 06. 2015 22:17:33
Jestli mě v dnešní době něco opravdu děsí, nejsou to imigranti, ale rostoucí nesnášenlivost ve společnosti. Měli bychom se připravit na rozmach a "zlaté časy" neonacismu v Evropě?

Neonacismus vnímáme všichni jako něco zlého, jako démona jenž zachvátil před několika desetiletími celý svět, něco co vyprodukovalo 2.světovou válku. Když vidíme záběry nebo filmy o holokaustu za 2. světové války, říkáme si, jak někdo mohl taková zvěrstva dělat, běhá nám mráz po zádech a děkujeme za to, že můžeme žít ve svobodné zemi, v době míru. V době kdy se nemusíme permanentně bát o svůj život a život těch, které máme rádi.

A přestože občas v médiích vidíme skupinu demonstrujících mladíků, hlásící se k neonacismu, jak hajlují na ulicích a vykřikují nenávistná hesla typu "Smrt cikánům!", "Do plynu s Váma!", přesto si řekneme, že jsou to vymazané hlavy, politujeme jejich rodiče a tiše si přejeme, aby si někdy zkusil ty hrůzy v koncentráku či transposrt v přeplněném dobytčáku a pak by ho to přešlo, ale jsme přesvědčeni, že neonacismus a zvěrstva 2.světové války jsou minulostí, která se nemůže již opakovat, protože nás všechny tolik děsí.

Nepřipouštíme si, že by se Evropa snad mohla stát opět místem, které je ovládáno diktátorským režimem, místem kde byste se báli vyslovit svůj názor či přesvědčení. Stále věříme tomu, že náš mír, svoboda slova, svoboda vyznání či sexuální orientace je nedotknutelná.

Neonacisté úspěšně manipulují s Vašimi sousedy, dětmi, přáteli

Říkáte si že jsem vyšinutý maniak, který se bojí, že ten pozemek za městem oplocují protože tam, již staví pracovní tábory? Nebojte, to nejsem, a popravdě ani nepovažuji za aktuální obávat se vyhlazovacích táborů v Evropě. Co mě však velmi děsí je, jak úspěšně "manipulují" neonacisté společností.

Vezměme si dnešní demonstraci proti islámu a imigrantům v Bratislavě. 5000 lidí se účastnilo demonstrace, 5000 obyčejných lidí, kteří věřím, že odsuzují zvěrstva páchané za 2. světové války a když se jich zeptáte zda sympatizují s neonacismem řeknou rázně že určitě ne. Přesto přišlo 5000 lidí na demonstraci pořádanou lidmi podporující krajní pravici, k 5000 lidem dnes měli možnost promlouvat lídři krajně pravicových stran a balamutit mladé lidi, hesly jako "zachraňme své děti před džihádem".

Já nejsem xenofob ani radikál, jenom bych tu špínu postřílel

Příští týden v Brně pořádají (opět radikálové) další demonstraci proti imigrantům a islámu. V diskuzích na facebooku jsem zděšeně pročítal komentáře nejen mladých lidí, ale také dospělých rodičů a uvědomil jsem si, jak jsou tito lidé slepí. Jak sympatizují s děsivou ideoligií a vůbec si to neuvědomují.

Například jedna slečna se vysmála v komentáři sdílenému článku, že demonstraci v Brně pořádají neonacisté a komentovala jej slovy "Tak já jsem neonacistka fakt, vtipné. Hahaha. Nejsem Xenofobní, jen chráním své děti" a o pár řádků níže, pod jiným statusem komentuje článek o imigrantech "Vystřílela bych tu špínu, ať táhnou zpátky opice černý". A věřte podobnými komentáři se to jen hemží.

Do demonstrace v Brně, zbývá týden a účast "potvrdilo" již 3000 lidí a následovat mají další města.

A já se vážně obávám toho, že budeme slýchat mezi mládeží pozdrav "Přeji Vám bílý den" tak jako pozdravili dnes oficiálně na demonstraci v Bratislavě. Hlavně, že není radikální...

Autor: Jiří Pěnčík | sobota 20.6.2015 22:17 | karma článku: 24.05 | přečteno: 5446x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.74 | Přečteno: 619 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.50 | Přečteno: 2155 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.05 | Přečteno: 299 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.34 | Přečteno: 214 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 280 | Diskuse
Počet článků 20 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1758

Diskuzi považuji za jeden z nejvýznamnějších prvků demokracie, diskutujte prosím :) PS: Vulgarity nejsou projevem demokracie, nýbrž malosti a slabosti...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...