Potvrzeno: Miloš Zeman je v pořádku, chová se stejně jako vždy

4. 11. 2014 14:59:00
"Hovory z Lán". Celonárodní téma číslo jedna, které rozproudilo vlnu nevole mezi všemi lidmi v zemi. Vznikají petice vyžadující rezignaci prezidenta republiky Miloše Zemana, politické špičky se předhánějí v odmítavých postojích k vulgárním výkřikům prezidenta v živém přenosu, politologové provádějí analýzy a ředitelé škol se snaží dětem vysvětlit, proč pan prezident může a děti nikoliv. A co my? Co se bude dít dál? Co události posledních dnů znamenají?

Exploze, která se dala očekávat

Nyní již je zcela jedno co během přímého přenosu Hovorů z Lán zaznělo z úst prezidenta, prostě se to stalo. Stalo se něco, co řada nevoličů Miloše Zemana již při prezidentské volbě očekávala, někteří sice věděli, že je něčeho podobného schopný, ale nevěřili, že by k tomu mohlo dojít.

Jak uvedl Jan Pokorný, samotný moderátor "Rozhovorů z Lán". „Byl jsem zaskočen tím, že přede mnou sedící nejvyšší ústavní činitel používá vulgarismy. Myslím, že se dokážu připravit na rozhovor. Věděl jsem, že od Miloše Zemana při jeho inteligenci a řečnických vlohách můžu čekat cokoliv, ale netušil jsem, že všechno” uvedl Pokorný. To co se stalo, nebyla chyba moderátora radiožurnálu, a já říkám, nebyla to chyba ani Miloše Zemana.

Všichni kdo sledovali prezidenskou volbu, i kdyby jej neznali předtím, mohli vidět sprchu urážek, posměšků a lží v přímém přenosu v podání Miloše Zemana a jeho rádoby vtipných bonmotů. On prostě pan prezident se jen chová stejně, jako se choval vždycky. Nemohou přeci někoho najednou zarážet názory, postoje a přístup prezidenta. On takový vždy byl, je a i nadále bude. Kdo si myslí, že se jednalo o chvilkové pomatení smyslů či přešlap, žije ve stejném omylu, jakože se najednou coby prezident bude chovat slušně a bude morálním vzorem.

My nyní můžeme jen očekávat, co příjde příště, protože je zaručené, že to nebyl poslední přešlap a urážka "spodních deseti milionů", jak nás všechny Miloš Zeman nazývá. Zjistili jsme, jakou kulturu v nás Miloš Zeman vidí, jak nás respektuje a jaký k nám má vztah.

Politická kultura? Protestní ohlasy ji potvrdili

Když však nezůstaneme jen u výroků, které vše vyvolali, bohužel jsem byl zklamán také reakcí některých politiků. Byl jsem velmi zklamán tím, když se na sociálních profilech některých poslanců objevili příspěvky jako "Hovory z lejn"... Místo toho, aby byl odsouzen morální kredit prezidenta, byla pošpiněna významná národní kulturní památka. Prostě být vtipný, je to první a obsah... na ten se zapomene.

Alespoň něco co mne na tom všem pobavilo bylo, jak Miroslav Kalousek kritizuje prezidenta za vulgarismy.... jak trefné. Jakoby jej Boris Jelzin kritizoval za to že je alkoholik...

Co by se mělo stát nyní?

Řekněme, že prezident za tu krátkou dobu co je v úřadu, nadělal již tolik ostudy, že by skutečně nebylo od věci rezignovat. To však, jak všichni víme, můžeme vyloučit.

Jsme národ, který rád zapomíná, to máme v krvi a tak tento exces zcela jistě nebude znamenat vůbec nic, stejně jako neznamenalo "znesvěcení" korunovačních klenotů, německé Alláhu Akbar, ukrajinské chřipky, "znesvěcení" státního vyznamenání, a dalších...

My češi na to zapomeneme, protože co nám je do ukrajiny, co nám je do Tibetu, korunovační klenoty jsou jen nějaké oficiální atrapy a státní vyznamenání, když není pro mě je nepodstatné.

Takže závěrem. Nestane se vůbec nic a my se můžeme těšit na to, co bude další inspirací k zábavným vtipům, remixům, kolážím...

Ale přece jen, jsou zde stále lidé, kteří nechtějí poslouchat urážky od prezidenta, lidé kteří si váží naší historie, a kterým není lhostejný osud cizích lidí někde tisíce kilometrů daleko.

Jsou zde lidé, kteří se nechtějí stydět za nevychovaného či sebestředného aroganta, který po světě vykřikuje, že jeho názor je názor celé české republiky. Protože názory prezidenta se neshodují s mými názory, a já bych byl jen rád, kdyby, když už prezentuje jiné přesvědčení, aby jej prezentoval na jisté morální a společenské úrovni.

Když už si v Tibetu myslí že čech je hlupák, ať si aspoň myslí, že je vychovaný hlupák.

S polečnost by nyní měla říct svůj postoj. Jistou formou protestu.

- Ať rozhlas odmítne dále s prezidentem Milošem Zemanem vysílat Rozhovory z Lán

- Ať školy a úřady celostátně svěsí prezidentské portréty

- Ať města a organizace odmítnou prezidentskou návštěvu

Kdyby lidé odmítli poslouchat prezidenta v rádiu. Kdyby lidé odmítli sledovat prezidenta v televizi. Kdyby rodiče žáků, dali najevo svůj nesouhlas s portrétem prezidetna ve třídách.

Společnost by měla svými skutečnými postoji a kroky dát najevo, co si myslí.

Koho chleba jíš, toho píseň zpívej

Bohužel to, co si k nám dovolují politici, kteří stejně vulgárně opanují poslaneckou sněmovnu. To že prezident republiky i při návštěvě školy kouří jak fabrika a mluví jak dlaždič v přímém přenosu. Za to, že říká jak nezáleží na lidských hodnotách, ale na tom usmívat se a mávat.

Za to si může česká společnost sama, ostatně společnost, která se stále nedokáže odpoutat sociální závislosti na státu, dává najevo, že je nesamostatná, nezodpovědná. Proč by tedy měla společnost cítit zodpovědnost za nějakého Miloše z Hradu, který stejně za pár roků půjde do důchodu?

Kdyby české společnosti záleželo na osobní cti, na morálních hodnotách, nic z toho by se nestalo, protože by nikdy nemohli volit Miloše Zemana.

No a tak se společnost nejdříve pobavila, pak postěžovala a žila, bohužel, spokojeně dál...

Autor: Jiří Pěnčík | úterý 4.11.2014 14:59 | karma článku: 10.85 | přečteno: 403x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 7.91 | Přečteno: 96 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 26.22 | Přečteno: 508 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.25 | Přečteno: 517 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 469 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2310 | Diskuse
Počet článků 20 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1758

Diskuzi považuji za jeden z nejvýznamnějších prvků demokracie, diskutujte prosím :) PS: Vulgarity nejsou projevem demokracie, nýbrž malosti a slabosti...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...